【寶寶護理Tips】一入秋冬濕疹又翻黎?3招幫小朋友提早預防!

寶寶護理Tips

呢幾日天氣都涼涼地相信大家都感受到秋天的來臨同埋天氣開始變軌燥。各位爸媽要小心留意啦,呢個天氣好易令到麻煩的濕疹搵上門,尤其是BB和小朋友佢地皮膚好幼嫩最易中招! 尤其當濕疹發作時,他們都會忍唔住去抓患處,分分鐘仲成晚都因為咁而訓得唔好,做爸媽嘅真係睇到都覺得心痛.....

如果想提早預防小朋友因為轉季而帶黎嘅皮膚不適,試下響生活上留意下呢幾方面呀!


第一招 選擇濕疹肌潔膚潤膚產品
小朋友一定係用唔刺激同低敏性嘅潤膚產品。一D 含香料、色素等分分鐘會令BB 皮膚受到刺激,使到痕癢加劇,爸爸媽咪要多加注意,有需要就請務必駛用標註住專為濕疹肌而設嘅產品。咁就最安全啦!

第二招 浸浴溫度不宜過高 時間不宜過長
盡量用番保濕成份高或者乾燥濕疹肌膚專用的沖涼液幫BB沖涼,著重番滋潤保濕嘅效果。時間方面,應於5-10分鐘內完成。沖涼嘅時間越長或水溫過高,都會令皮膚水分流失, 小朋友嘅皮膚就更乾燥。沖完涼就立刻用毛巾印乾身體,盡快幫BB 搽上潤膚乳霜或乳液,因為咁係最有效鎖住皮膚水分。

第三招  做好皮膚保濕
保濕!保濕!保濕!
重要嘅點真係要講3次!如果BB皮膚本身係比較乾,就要考慮番用潤膚乳霜,因為霜狀保濕品會俾乳液較為滋潤,咁就可以加強保濕作用。同埋,一日可以考慮搽多幾次,唔好淨係沖完涼先搽,確保BB皮膚幾時都保持濕潤!

小編誠意推介番Biolane 呢隻潤膚膏。

  • 佢獨有Hydra-bléïne®成份,防乾止紅止癢,長效保濕滋潤​
  • 抗敏配方,不含香料及Parabens防腐劑,預防敏感和濕疹
  • 蘊含磷脂、維他命B5、氨基酸及礦物等成份,有效舒緩及修復問題肌膚 
  • 潤而不立、易吸收
  • 濕疹及過敏性皮膚適用

產品網頁: https://bit.ly/3fM71kE


較舊的貼文 較新的貼文